top of page
  • darlynvandenb

Zorgen zijn zoals stenen

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023


Doorheen mijn ervaring heb ik een vreemde analogie opgemerkt: zorgen zijn net zoals stenen.


Terwijl sommige mensen door het leven wandelen, merken ze plots dat er een kiezelsteentje in hun schoen zit. Ze schudden eens met hun schoen en stappen verder. Zo'n kiezeltje is erg vervelend, maar ach, "daar laten we ons toch niet tegenhouden zeker"? Hoe verder ze stappen, hoe meer ze de kiezel voelen duwen en prikken. Het lijkt net alsof er steeds meer kiezels in onze schoen geraken, hoe kan dat nu? Toch duwen ze voort, want mensen zijn erg goed in het 'doorduwen'. Ze passen hun manier van stappen aan zodat ze het kiezeltje net kunnen ontwijken. Maar helaas, na een tijdje werkt die strategie niet meer. Ze voelen dat er blaren op hun voeten komen en ze merken dat de anderen steeds meer en meer voorop lopen. Uiteindelijk doen de kiezels zo’n pijn dat ze wel moeten stoppen met stappen. Op dat moment kijken ze rond hen heen en denken: "en wat nu"?


Niet iedereen krijgt op zijn pad te maken met vervelende kiezelstenen. Sommige mensen lopen nietsvermoedend door het leven en worden ineens geconfronteerd met een grote, zware kei op de weg. Ze kunnen er niet rondwandelen, want de kei blokkeert het volledige pad. Ze proberen hem dan maar te verrollen, of op te pakken, of er met al hun mach tegen te duwen, maar helaas... De kei weegt zo zwaar dat het alles van hen vergt om de steen nog maar een centimeter te verplaatsen. Hun wandeling lijkt volledig tot stilstaan te komen en de kei lijkt het enige te zijn dat er nog is. Ook zij denken: "en wat nu"?


Het lijkt alsof deze mensen met erg verschillende scenario’s geconfronteerd worden en dat is ook deels zo. Sommigen hebben zelfs het ‘geluk’ kennis gemaakt te hebben met de beide soorten stenen. Toch hebben deze twee categorieën van mensen iets gemeen en dat is dat ze soms jarenlang en met al hun macht de stenen proberen uit de weg te ruimen. Dag in, dag uit verbijten ze de pijn en doen ze een stapje verder. Sommigen hebben een goed sociaal netwerk van familie, vrienden of collega’s waartegen ze al eens kunnen leunen, anderen werken volledig alleen en in stilte voort.


Zorgen, angsten en andere mentale gezondheidsproblemen zijn dus net hetzelfde als deze stenen. In welk formaat, soort of vorm ze ook voorkomen, het beïnvloedt je hele leven. Praten met vrienden of familie kan helpen, het is zelfs zeer belangrijk. Toch zien we in de mentale gezondheidszorg dat het ook vaak niet volstaat. Dat is het moment dat wij er zijn met onze toolbox vol hulpmiddelen om de stenen samen met jou uit de weg te ruimen.


Dus, wacht niet te lang want er is altijd hulp beschikbaar.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page